XJT – ESCOLA DE PARES I MARES DE L'ARENAL DE LLEVANT – VOLS PARTICIPAR?

Escola de pares i mares de L’Arenal de Llevant

Ser pares és una tasca àrdua i en alguns moments difícil.
L’Escola de Pares i Mares de L’Arenal pretén ser aquest espai de formació que faciliti a nosaltres, els pares, la tasca d’educar els fills, proporcionant recursos útils.
L’Escola de Pares i Mares de l’Arenal va sorgir davant la necessitat d’organitzar xerrades sobre temes que interessen de forma especial als pares i mares de la nostra escola.
Què és una escola de pares i mares dins l’AMPA?
– Un lloc de trobada de pares i mares.
– Un espai de formació a l’abast de tothom.
Quins són els objectius?
– Proporcionar coneixements que donaran confiança i seguretat als pares i mares en la tasca educativa.
– Oferir a les famílies un lloc de trobada i reflexió on poder compartir i contrastar els diferents punts de vista.
– Buscar la coherència entre la línia pedagògica de l’escola i l’educació que els pares donen als fills.
Com funciona?
Està basat en la participació. L’objectiu per a aquest curs va ser organitzar una xerrada per trimestre. És a dir tres xerrades en el curs escolar.
Per conèixer quines són les inquietuds de pares i mares i les dificultats de l’escola, vam passar una enquesta a través dels delegats i es van obtenir uns resultats. A partir d’aquí s’organitzen les xerrades buscant al conferenciant més adequat.

La lliçó de la papallona
Un dia, en una petita escletxa va aparèixer una eruga, un home es va asseure a observar-la durant hores i va veure com s’esforçava la papallona per fer sortir tot el seu cos a través d’aquell petit forat. Va arribar un moment en què semblava que la petita eruga no ho aconseguia tot i el seu esforç. Semblava que havia arribat a un punt en què ja no podia avançar més. Llavors l’home va decidir ajudar a l’eruga i va engrandir el forat. Amb això, la papallona va sortir sense dificultats, però el seu cos estava feble, les ales no estaven desenvolupades i les potetes no la sostenien.
L’home va continuar observant i esperant que en qualsevol moment emprengués el vol i anés a explorar les flors del jardí. Però això no va passar mai. La bonica papallona va passar tota la vida arrossegant-se pel terra, incapaç d’elevar el vol. El que l’home no sabia era que quan les erugues fan un gran esforç per travessar el petit forat, els sucs vitals es van distribuint pel seu  cos i això els dóna la fortalesa per poder volar. En passar el forat sense aquest esforç, les ales no van rebre la substància necessària.
Sense saber-ho i amb molt bona voluntat, l’homenet de la nostra història va impedir que les ales de la papallona tinguessin força suficient per viure i volar adequadament. La papallona havia de fer l’esforç de sortir sola de la crisàlide com a part del seu procés natural i necessari.
Eduquem amb amor, responsabilitat, amb llibertat limitada, donant confiança, transmetent seguretat… i amb una dosi d’humor, molt important.
Esperem les vostres propostes. Participeu! 

XJT

El programa XJT és un programa formatiu de xerrades, jornades i tertulies destinat fonamentalment a pares, mares i tutors dels alumnes d´educació infantil i primària que té els següents objectius:

  • Impulsar i fomentar la formación en aspectos ducatius tant de coneixement com d´acompanyament i de suport en la crianza i educación dels fills /filles.
  • Potenciar el paper de les AMPA del Districte, així com el dels familiars, en els procesos educatius dels nens/es i adolescents.
  • Obrir les escoles a una participación més forta de les famílies.
  • Interacció entre les escoles del barri.

Com es crea?
El programa XJT es va crear a l’ any 2002 impulsat pel Districte de Sant Martí com a eina per a aconseguir els objectius abans esmentats. Actualment estem en la 12ena edición.
Cinc escoles del barri van formar inicialmente aquest programa. CEIP Vila Olímpica (va ser l’ escola impulsora), CEIP Antoni Brusi, CEIP Bogatell, CEIP Mar Bella i CEIP  L’ Arenal de Llevant. A l’ any  2012 es va aferir al nostre programa CEIP Fluvià, escola de nova creació i que no pertanyia a cap programa formatiu.
A finals del curs passat tras una reunió amb la responsable del Districte, ens va propoar la idea de integrar també als Instituts del barri i ella s’encarregaria d’aconseguir les subvención necessàries per tal que el XJT continues existint com a projecte.
L’ IMEB (Institut Municipal d’ Educació de Barcelona) és l`organisme que ha subvencionat totes les notres propostes però aquest any l`organització ès una mica caótica. D’aquí que les diverses xerrades que s`han oferit fins ara, no ha sigut possible avisar amb massa antelació.
Com es desnvolupa aquest programa?
A finals de curs escolar un representant de cadascuna de les AMPA ens reunim per tal de fer una programación conjunta de cara al curs següent.
Escollim les xerrades en funció dels temes d`interés dels pares (fent enquestes), que no repeteixin programes que hem fet darrers anys, temes d’actualitat…
Distribuim les xerrades durant el curs escolar, posant una per mes i una per centre. Fins l’ any passat cada centre es responsabilitzava d’ una acció formativa. Aquest any toquem a dos accions formatives per centre.
S’ intenten posar les xerrades a hores que facilitin l’asistencia dels pares i mares. El día es el dijous normalmente. És el día de la semana que no comenta ni acaba la setmana i un día que no coincideix amb esdeveniments esportius.
Amb el programa escollit i aprovat es feia (fins el curs passat) el diseny del díptic que ja coneixeu, s’imprimien les còpies necessaries per escola i es distribuien a totes les famílies a pricipi de curs. D’aquesta manera es convidava a les familias a participar d`aquestes accions formatives de forma gratuita. Com a recordatori uns dies abans de l`acció es fa un cartell que s’envia per e-mail a les families gracies a l’ajuda dels delegats, es penja al blog de l’escola i també es penja a l`entrada de l`escola a la porta del pati.
Aquest any per falta de subvención no hi ha díptic.
Qui representa XJT a L´Arenal – vocalia del AMPA?
La representant de L’Arenal al XJT sóc jo, Maribel Villanueva, la mare d’un nen de cinquè. Fins a l`any passat tenía l`ajuda de l’Eva Valencia, però aquest any ella ha agafat la vocalia i la responsabilitat de portar la Biblioteca i jo m’he quedat sola.  Des d’aquí faig una crida a totes aquelles persones que estiguin  interesades a col.laborar en aquesta comissió es possin en contacte amb mí.  Jo nomès hi seré a l’ escola aquest any i el curs que ve.
Aixì ès molt mès urgent que algù s’incorpori en aquesta comissió per que L’Arenal no tingui que deixar aquest projecte del que formem part desde l`inici.
He estat molt satisfeta de poder col.laborar amb l’ AMPA, en aquesta formación de pares i mares, he pogut assistir a xerrades molt interessants, de molt bons professionals que ens han ajudat a molts de nosatres a resoldre dubtes, saber com afrontar situacions i en definitiva crèixer com a pares i mares.
He estat molt contenta perque a la nostra escola hem aconseguit, la majoria de vegades, força éxit d’asistencia, el que no és habitual a la resta d’escoles.
Vols Col.laborar?  Posa’ t en contacte: maribelyjon@gmail.com

Subscriu-te al nostre newsletter!

 Sense categoria